Kære medlemmer!
Som det tidligere har kunnet læses i diverse referater, er vi i avlsvejledningen kommet til den konklusion, at vores stambog + overenskomst med DKK trænger til en justering.
Det drejer sig bl.a. om en lempelse i forhold til vores regel om, forældredyrenes samlede HD- indeks på 200 eller der over. Vi er simpelthen kommet i den situation, at vi er druknet i vores egen succes. HD tilfælde er så sjældent forkomne, at vores avlspulje for en stor del består af A. hunde, hvilket bevirker, at næsten halvdelen af dem, vil komme under indeks 100. Vi har hunde nu med indeks 92 – 95, der aldrig har avlet et HD tilfælde. Der er stort set ingen bevægelse i indeks, da puljen har trukket sig sammen om indeks 100 (90 – 110). Det var vi klar over, hvis systemet skulle virke, ville ske en dag. Vi står nu der, hvor det er sket og det hæmmer vores manøvrering i den genetiske variation, som er et andet og meget vigtigt parameter i vores races sundhed.
Jeg har været i tæt dialog med Helle Friis Proshcowsky fra DKK, som støtter os fuld ud i vores vurdering og som har forsikret, den dag vi ønsker det hele tilbage igen, eller en anden relevant variation, så er det bare det vi gør.
Vi forestiller os, vi efter en årrække, som vi ikke for nuværende, kan sætte tal på, skal tilbage til vores regel om samlet HD- indeks 200 eller der over igen, men lige nu ønsker vi albuerum til vores genetiske variation. Vi følger selvfølgelig situationen tæt og da vi ikke ønsker det hele bombet tilbage på kort tid, grundet et par uheldige kombinationer, har vi stadig valgt en grænse, som nu hedder 180. Netop for at kunne favne de hunde i 90’erne, som aldrig/sjældent avler HD. Vi forestiller os fremtiden på dette felt i sådan en zig- zag kurs, med perioder mellem den ene og den anden version. Sådan er avlsvejledning altså blevet, hvis man vil følge sin population tæt.
Vi er dog overbevist om en del opdrættere, fortsat vil følge 200 reglen, som en sikkerhed for eget opdræt, hvilket vi naturligvis til fulde vil acceptere og selvfølgelig også anbefale, i situationer hvor der kan være behov for det.
Vi har fået en mere overskuelig liste af de mest anvendte prøver, DKK kan støtte sig til. Der ud over er der mulighed for godkendelse af yderligere jagtprøver, hvor skud afgives, som avlsvejledningen godkender i tæt dialog med DKK, hvis situationen skulle opstå.
Der har været lidt misforståelser/ mistolkninger af udenlandske klubbers avlsgodkendende udstillinger og skuer, som har givet lidt problemer omkring opnåelse af stambog +. I de tilfælde vil der ligeledes være en tæt dialog mellem DKKs stambogsregistrering og DMKs avlsvejledning, så dette i fremtiden kan undgås.
Herunder vilkårene for den fremtidige stambog + for Kleiner Münsterländer, de såkaldte avlsanbefalinger:
Avlsanbefalinger:

For at få påtegningen ”Denne hund er avlet efter Dansk Münsterländer Klubs og DKK’s avlsanbefalinger” på stambogen skal følgende være opfyldt:

1. Begge forældredyr skal før parring have HD status A eller B registreret i DKK. Ved parring mellem
danskejede hunde, skal summen af forældredyrenes samlede HD-indeks på parringstidspunktet være mindst 180. Ved brug af udenlandsk ejet hanhund, skal mindst det ene af forældredyrene have HD-status A.
2. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Good. Andre udenlandske udstillinger kan godkendes med accept fra Dansk Münsterländer Klub. Klubbens accept skal vedlægges ved stambogsføring af hvalpene. Kontakt klubbens avlsvejleder for yderligere informationer.

3. Begge forældredyr skal før parring have bestået en godkendt jagtlig prøve med skudafgivelse. Såfremt prøverne ikke er registreret i DKK, skal prøvebevis fremsendes/vedlægges Vejledende liste over godkendte jagtlige prøver pr. 1.1 2016. Hunden skal have bestået/være præmieret på mindst én af følgende prøver:

DJU Apporteringsprøve

Slæb- og apporteringsprøve

DJ udvidet apporteringsprøve

DMK’s Apporteringsprøve

Dansk markprøve, kvalitetsklasse

Tysk HZP og VGP
Andre danske eller udenlandske prøver kan godkendes med accept fra Dansk Münsterländer Klub. Klubbens accept skal vedlægges ved stambogsføring af hvalpene. Kontakt klubbens avlsvejleder for yderligere informationer.

Gælder for hele racen fra 1. januar 2016
Vi havde et ønske til, at juniorklasse ikke talte med, som avlsgodkendende udstillingsresultat. Dette ønske fik vi ikke imødekommet.
Vi kan her ud over oplyse, vi arbejder på en justering af vores krav for optagelse på hvalpe, hanhunde og tævelister. Justeringer der har til formål, at gå mest muligt hånd i hånd med DKKs avlsanbefalinger, samt justeringer til fremme for en fortsat udvikling af vores 2 sunde, alsidige og kønne racer. Hvad angår Grosser Münsterländer, vil det komme til at foregå i samarbejde med repræsentanter her for. Disse justeringer ønsker vi til afstemning ved  generalforsamlingen 2016.
På vegne af DMK’s avlsvejledning, Palle Jørgensen