Referat af avlsvejledermøde tirsdag d, 18.08.2015 i Ejbyhallen
Til stede var Pernille Legind (PL), Jytte Thomsen (JT), Peter Jörgensen (PJö) og Palle Jørgensen (PJø)
1. Gennemgang af regler for optagelse på DMK’s hvalpeliste, hanhundeliste, tæveliste samt stambog+ overenskomsten med henblik på evt justeringer.
Reglerne blev grundigt gennemgået og flere justeringer samt ønsker fra avlsvejledningen blev fundet. PJø renskriver og sender til de øvrige 3 for endelig godkendelse. Herefter sendes til bestyrelsen for godkendelse. Efter godkendelse informeres medlemmerne og justeringerne implementeres. Hele formålet er, at forenkle reglerne så meget som muligt, få dem til at gå i tråd med DKKs etiske anbefalinger samt overenskomst med stambog+.
2. Ændring af forholdene omkring brugen af HD indeks i avlen.
Da vi må konstatere, vi er druknet i vores egen succes omkring brugen af HD indeks , enes avlsvejledningen med, i fuldstændig billigelse, Helle Friis Proschowsky fra DKK, at anbefale vi i en periode (periodens længde afhænger af den fortsatte udvikling i HD situationen) undlader, at gøre brug af indeksreglen som lov, men i stedet kun som anbefaling og tillader udelukkende brug af status A eller B eller indeks over 100. Vi har ikke et HD problem, men til gengæld har vi et genetisk variations manøvreproblem, da efterhånden 50 % af vores A hunde ligger under indeks 100 til trods for de ikke avler HD. Ændringerne vil indgå i de i punkt 1 ønsker til justeringer.
3. Hvalpesyn
Hvalpesynene kører godt. Hvalpesynerne (typisk avlsvejledningen) bliver rigtig godt modtaget og hvalpene og de forhold de bliver holdt under, er af høj standard. PL er i gang med at lave en super god registreringsmatrix, som vil blive et godt værktøj fremover. Der bliver tilføjet spørgsmål omkring parring, samt hvor meget brunt der er på halerne, da vi i dag ser haler med større andel af brunt som standarden tillader (max ca 30 – 40%). Denne beskrivelse mangler i den danske version af standarden og dette bør rettes. Vi vil komme nærmere ind på sagen senere sammen med navlebrok og anbefalinger til, hvordan man vælger sine avlshunde ud fra ovenstående.
4. KLM-I Zuchtkommission.
PJø havde i forvejen informeret de øvrige via et længere referat (også offentliggjort til klubbens medlemmer). Der blev gået i nærmere detaljer omkring Dogbase, hvalpesyn, navlebrok og planen for bekæmpelse af dette, brune haler, lautnachweis, härtenachweis og naturlige parringer kontra gennemtvungne parringer samt inseminering.
5. Mentaltest
PL orienterede om status og om kommende arrangementer. Ligeledes informerede hun om økonomien i afholdelse i kredsregi i forhold til klubregi, hvor sidstnævnte er en del dyrere. Ønskeprofil starter op som for Tysk Langhaar, og når 50 bedømmelser for hver af vores racer foreligger, kan vi få vores egen profil. Nicole skal gå føl ved 2 mentaltest, så er hun uddannet mentalbedømmer. Bjarne Toftesgaard har været bedømmer i en længere periode.
6. Overvågning af sygdomme. Kortlægning og registrering heraf.
Opgaven vil af naturlige årsager, komme til at ligge hos PL. PJø undersøger en tysk model, som vi vil skele til i opstarten. KLM-I møderne er en vigtig brik i denne sag.
7. Kennelmærke/opdrætteruddannelsen i samarbejde med DKK.
Vi arbejder på en plan om, at vores opdrættere inden deres 3dje kuld hvalpe kan tilbydes DKK opdrætteruddannelse på et weekendkursus. Avlsvejledningen ser dog nogle mangler i uddannelsen som vi ønsker, der bliver suppleret med. Vi vil drøfte med DKK, om de ønsker tage nogle af vores ideer til sig (til uddannelsen) eller vi skal finde supplerende undervisere. Vi ser ikke kun uddannelsen som en styrkelse af vores opdrætteres kunnen, men også som en vigtig del i at gøre DMK til Danmarks bedste jagthundeklub.
8. Årligt avlsdag
Der er ikke indkommet nogen forslag, så avlsvejledningen laver brainstorm til næste møde.
Illebølle 20.08.2015 Palle Jørgensen
Næste møde 13.11.2015 i Illebølle, Langeland.